Paški sir

Svetovno znan hrvaški sir z dolgoletno tradicijo, dobitnik številnih nagrad

Najbolje se poda h kraškemu pršutu pa tudi h kozarcu dobrega črnega vina.

Paški sir je odličen kot priloga mediteranskim jedem. Poda se h kraškemu pršutu in olivam. Njegov okus je še polnejši, če ga oblijemo s kančkom domačega olivnega olja. Lahko ga ponudimo tudi poleg svežih ali suhih fig. Odličen je na sirni plošči in kot prigrizek ob kozarcu črnega vina. Za popolno dalmatinsko kosilo ga lahko naribamo na domače njoke, ob katerih ponudimo jagnjetino in kozarec črnega vina.

Je najbolj cenjen hrvaški sir, ki je hkrati sinonim za kvaliteto. Paški sir je dobitnik številnih nagrad, med drugim tudi priznane World cheese awards 2011.  Paški sir je narejen iz najboljšega ovčjega mleka, ki ga lahko pridelajo zaradi dobrih agroklimatskih razmer, kot so maditeransko morje, morska sol, ki jo burja nanaša na kamnite pašnike, ki so pokriti z dišavnicami in stoletnimi oljkami. Star paški sir dozoreva več kot leto dni, je trši, temnejše barve in pikantnejšega okusa.


Paškega sira ne bi bilo brez paške ovce. Ta izjemna pasma ovc ima skromne zahtve in se je skozi zgodovimo popolnoma  prilagodila klimatskim razmeram in naravnim danostim otoka. V preteklosti je paška ovca lokalnim prebivalcem dajala mleko, meso in volno.
Danes je ovčje mleko namenjeno večinoma proizvodnji visokokakovostnega sira, katrega ime je  v svet ponesla najstarejša sirarna na otoku. Paška sirarna se ponaša z 65 letno tradicijo proizvodnje sira in je dobitnica številnih domačih in mednarodnih nagrad. Varnost in zadovoljstvo potrošnikov pa še naprej ostaja vodilo Paške sirarne.

Proizvajalec: Paška sirana d.d.